Klima Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır ?
Yazar : kofunnn Yayınlanma Tarihi : 20 Aralık 2020Araçlarımızda büyük bir önemi olan, araç satın alırken dikkat ettiğimiz bir sistem olan klima sisteminin ne olduğunu anlatacağız..

Zamanında otomobillerde opsiyon olarak satılan şimdilerde ise standart bir parçası olarak gelen klima sistemi araçlarda bulunan konforun bir parçasıdır. Standart klimalarda özellik sadece içerideki havayı soğutmaktır. Peki bunu nasıl yapıyor?
Tekniksel olarak olaya yaklaşırsak; maddeler, gaz halinden sıvı hale geçerken ısı kaybı yaşarlar (bu işlem tersi olarak gerçekleşir ve ısı alır). Isı her zaman, daha sıcak ortamdan soğuk ortama geçer. Bu yasalar klima sisteminin en temel olarak çalışma mantığını bize gösterir.
Klima aslında bize direk bir soğuk hava üretmez dışardan gelen havayı soğutucudan (evaporatör) geçirerek iç ortama soğuk havayı üfler. Daha detaylı bakarsak. Önce, sistemimizin içinde dolaşmakta olan gaz (klima gazı) kompresör ile sıkıştırılır ve sıkışan gaz yüksek ısı ve basınca ulaşır bu gaz kondensere ulaşır burada ısınan ve basınçlı gaz dış ortam ile soğutulur bu soğuma sonunda gaz sıvı hale geçer. Yüksek basınçlı ve ısısı biraz alınmış sıvı akışkan genleşme valfine gelir bu valf ile basıncı düşürülür basıncı düşen akışkan gaz halinde evaporatöre geçiş yapan bir önceki vurguladığımız yasa mantığı ile gaz hale geçen akışkan ortamdan ısı çeker ve içinde bulunduğu evaporatörü soğutur. İşte burada klimayı açtığımızda bu döngü kendini tekrarlayıp durur ve dışarıda bulunan sıcak hava evaporatöre çarpıp oradan aracın iç mekanına soğuk bir halde ulaşır.
Günümüzde klimalar artık dijital ve analog olarak ikiye ayrılmakta bu iki özelliği tanımlayacak olursak. Dijital klima, araç içindeki havanın ayarlanan sıcaklık derecesinde sabit kalmasını ve daha konforlu bir iç ortam oluşmasını sağlamaktadır. Analog klima ise basit olarak aç kapa bir özellikte olup belli bir aralıkta havayı derecelendirmeyip direk olarak soğuk hava sağlamaya odaklıdır.
Araçlarımızın vazgeçilmesi haline gelen iklimlendirme anlamında büyük rol oynayan bu sistemin bakımları da bir o kadar önemlidir. İçeriye giren havanın filtre edilmesinde kullanılan “polen filtresi” uygun değişme aralıklarında (13000-15000 km) değişmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Aksi takdirde polene alerjisi olan ya da astım hastalığı olan kişilerin, rahatsız edici bir ortam ile karşı karşıya kalmasına sebep olmuş oluruz.