Hibrit Elektrikli Araç Tarihi
Yazar : kofunnn Yayınlanma Tarihi : 21 Aralık 2020Sıklıkla kulağımıza gelen, günlük hayatta kullandığımız elektrikli hibrit araçlarının nereden ortaya çıktığını ve ne olduğunu kısaca size anlatacağız.

Araç satın alırken dizel mi benzinli mi diye düşünürüz peki hibrit araç ne oluyor? Nereden çıktı bu hibrit? Gelin beraber yakından bakalım. Elektrikli araçlar aslında otomobilin icadından beri 1800’li yıllardan beri mevcuttur. Fakat 1900’lerin başlarından itibaren içten yanmalı motorlar, (araçlarımızda kullanılan benzinli-dizel motorlar) ağırlık güç oranının düşük olması ve yakıt için kullanılan petrolün enerji yoğunluğunun fazla olmasından dolayı içten yanmalı araç tasarımları daha fazla ilgi gördü.
Elektrikli araçların alt katagorisinde değerlendirebileceğimiz hibrit araçlar, hem elektrik motorunu hem de içten yanmalı motoru bir araya getirerek iki farklı motorun sahip olduğu dezavantajlarını en alt seviyeye indirerek kullanıcıya sunuyor. Hibrit araçlar, elektrikli araçlar da olduğu gibi bir şarj etme mantığı bulunmuyor. Bu sistemde aracın kendisi elektrikli motorun güç kaynağı oluyor. İki farklı motoru bünyesinde bulunduran hibrit araçlar, iki motor tarafından da güç alabiliyor bu da demek oluyor ki günlük hayatımızda sıkça kullandığımız benzinli veya dizel araçlar gibi büyük motorlar bulundurmuyor, daha küçük ve hafif bir içten yanmalı motor kullanarak hem araçta hafiflik, bu hafifliğin getirdiği avantajla aracın performansında ve yakıt ekonomisinde gözle görülür bir fark elde etmiş oluyor.
1970’li yıllarda yaşanan petrol krizlerinden dolayı, petrol fiyatının ve yakıta bağımlılığın artması sonucu tekrar elektrikli araçların geliştirilme fikri gündeme gelmiştir. Bu gelişmeler sonucunda birçok firma geliştirmelere başlamış ve pazara elektrikli bir araç sunma arzusu içine girmiştir.
Bu amaçla 1997 yılında Japonya’da Toyota firmasının “Prius” modeli ile gerçek anlamda ilk kez modern hibrit elektrikli araç (araç gereken noktalarda elektrik motoru ve içten yanmalı motor gücü kullanır) geliştirerek pazara sunmuştur. Bu üretimden 2 yıl sonra Honda Insight üretilmiş bunun takibinde Honda Civic hibrit elektrikli aracı çıkarılmıştır.
1997 Toyota Prius
1999 Honda Insight
Bu hibrit araçların bir de son olarak bize sağladığı avantaj ve dezavantajlarına bakıcak olursak.
Hibrit elektrikli aracın avantajları;
Düşük yakıt tüketimi ve yüksek performans sağlar.
Elektrik enerjisini içten yanmalı motor ile ürettiği için şarj edilmeye gerek duyulmaz.
Frenleme sırasında çıkan enerji ile kendini şarj edebilmesi için içinde sistem bulunur.
Motor sesi ve gürültüsü en aza iner.
Düşük oranda egzoz gazı salınımı yapar.
Hibrit elektrikli aracın dezavantajları;
Sıradan arabalara göre üretim maliyetleri fazladır.
Daha farklı ve nispeten yeni bir sistem olduğu için tamir olanakları az ve maliyetli.