Bipolar Bozukluk Nedir?
Yazar : tobeornottobe Yayınlanma Tarihi : 01 Ocak 2021Bipolar bozukluk nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir?

Bipolar bozukluk, kişinin kendisini bir anda çok iyi hissetmesini sağlarken, bir zaman sonra içine kapanık bir hale gelmesine sebep olabilir. Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh hali genelde uçlarda olmasıdır. Bipolar en yüksek seviyede iken kişi hiperaktif bir durum sergiler ve kendini çok mutlu hisseder. En dip seviyede ise depresyon haline bürünür ve dış dünyaya kendini kapatabilir ve intihar etme eğilimi de gösterebilir.
Bipolar bozukluğa sahip olan bir kişi, mani aşamasında yani normal ruh hali dışında olduğunun farkında olamayabilir. Mani dönem geçtikten sonra davranışlarını sorgulama aşamasına geçmektedir. Çevreden gelen uyarılar ile bu hastalığı fark edebilir. Hastalığın iki zıt evresi vardır: Mani ve Depresyon.
Mani Dönemin Belirtileri:
- Aşırı enerjik hissetmek
- Süresiz heyecanlı hissetmek
- Düşünce değişimindeki hız
- İyimserlik
- Odaklanmada sorun yaşama
- Az uyuma
- Cinsel istekte artış
Depresyon Döneminde Belirtileri:
- Yorgun ve halsiz hissetme
- Unutkanlık
- Ümitsizlik ve karamsarlık
- Hayattan zevk almama
- Çevredeki insanlardan uzaklaşma
- İçe kapanma
Stresli durumlar ve travmalar bu bozukluğu tetiklemektedir. Unutulmamalıdır ki eğer bir psikolojik hastalıktan daha önemli bir şey varsa oda kişiye olan yaklaşımdır.
Tedavisi Nedir?
Hastanın hekimle iş birliği ve çevresinin tedavi sürecindeki desteği çok önemlidir. Tedavi sadece ataklar oluştuğunda değil, atakların oluşmasını engellemek için yürütülür. İlaçla tedavisi yapılır. Ancak ilaç bırakmak atakları tetikler.